Az intézkedés keretében visszatérítendő előlegek formájában támogatják a vállalkozásokat.

Az Európai Bizottság 2020. április 7-én jóváhagyta a görög hatóságok által bejelentett, visszatérítendő előlegeket biztosító támogatási programot az átmeneti keretszabály alapján.

A programban minden olyan, Görögország területén működő vállalkozás részt vehet, amelynek a koronavírus járvány következtében jelentősen csökkent a gazdasági tevékenysége és emiatt átmeneti pénzügyi nehézségekkel küzd, de fizetőképes. Az intézkedés biztosítja a szükséges likviditást a vírus okozta károk ellentételezésére.

A visszatérítendő előleget egy független állami hatóság nyújtja közvetlenül a vállalkozásoknak, bankok bevonása nélkül, legkésőbb 2020. június 30-ig. A visszatérítendő előleg egy sajátos formája az állami támogatásnak: olyan kölcsön, amely visszafizetésének feltételei valamilyen eredménytől függenek.

A Bizottság megállapította, hogy a tervezett intézkedés szükséges, megfelelő és arányos mértékű a tagállam gazdaságában létrejött súlyos zavar csökkentésére, és összhangban van a módosított átmeneti keretszabályban foglaltakkal, tehát az intézkedés összeegyeztethető a belső piaccal az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.