A támogatást nyújtó az Eximbank, a program jogalapja az ideiglenes válságkezelési keret.

Az Európai Bizottság 2022. október 26-án sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyott egy 1,25 milliárd euró összegű magyar programot, amelynek célja az ukrajnai orosz invázió negatív gazdasági hatásai által érintett vállalkozások támogatása. A támogatási program a Bizottság által 2022. március 23-án elfogadott, majd 2022. július 20-án módosított ideiglenes válságkezelési keret alapján került jóváhagyásra. A keretszabály vonatkozásában a Bizottság az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja szerinti válságkezelési célú állami támogatásokat hagyhat jóvá az Európai Unió tagállamaiban (azaz jelen esetben Magyarországon) felmerülő komoly gazdasági zavarok kezelésére.

Az intézkedés hitel- és kezességvállalási programot foglal magában, amely keretei között az Eximbank likviditási támogatást nyújt kis- és középvállalkozásoknak, valamint nagyvállalatoknak egyaránt. Az intézkedés a jelenlegi háborús válság által hátrányosan érintett, bármely ágazatban működő vállalat előtt nyitva áll, a pénzügyi intézmények kivételével.

A kezességvállalás formájában nyújtott támogatások esetén a kezességvállalás 90%-os mértékű, és a kezesség alapjául szolgáló hitel maximum hat éves lehet. A hitelek formájában nyújtott támogatásoknál a maximális futamidő nyolc év lehet. A program alapján az Eximbank legkésőbb 2022. december 31-ig adhat hitelt vagy kezességvállalást.

A jóváhagyó határozat az SA.104515 ügyszám alatt lesz elérhető a Bizottság versenypolitikai honlapján.