Az intézkedés keretében három vállalat összesen 146,5 millió euró támogatásban részesül

Az Európai Bizottság az uniós állami támogatási szabályok alapján 146,5 millió euró támogatást hagyott jóvá, melyet Ausztria három olyan vállalat számára kíván nyújtani, amelyek csatlakoznak a mikroelektronika területén indult és a Bizottság által 2018-ban jóváhagyott közös európai érdekű fontos projekthez (IPCEI). Az állami finanszírozás várhatóan további 530 millió euró összegű – vagyis az állami támogatás összegének több mint három és félszeresének megfelelő – magánberuházást generál majd.

2018 decemberében a Bizottság jóváhagyott egy mikroelektronikai területen végzendő kutatás és innováció támogatására létrehozott IPCEI-t. A projektet Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság hozta létre, és jelentette be a Bizottságnak a kapcsolódó állami támogatást. A 2018-as mikroelektronikai IPCEI-ben eredetileg 27 vállalat és két kutatóhely volt érintett; a jóváhagyott állami támogatás összege 1,75 milliárd euróra rúgott. Ausztria 2020 decemberében jelentette be csatlakozási szándékát, melynek keretében három vállalatnak, az Infineon Austria-nak, AT&S Austria-nak és NXP Semiconductors Austria-nak kíván támogatást nyújtani. A vállalatok elsősorban a biztonság, az energiahatékonyság és a mikroelektronikai csomagolási technológiák integrációjának területére fognak összpontosítani.

A Bizottság megvizsgálta az osztrák terveket az EU állami támogatási szabályai, így különösen az IPCEI-közlemény alapján, és megállapította, hogy a projektek jelentős hozzáadott értéket képviselnek és hozzájárulnak a meglévő IPCEI integrációjához, hatóköréhez, valamint a kutatás-fejlesztés tartalmához. A bizottsági értékelés szerint a projektek nagyon ambiciózusak, mivel olyan megoldások és eljárások fejlesztésére törekszenek, amelyek meghaladják a technológia jelenlegi állását.

A projektek jelentős technológiai és pénzügyi kockázatokat hordoznak, ezért állami támogatásra van szükség ahhoz, hogy ösztönözzék a vállalatokat a beruházás végrehajtására. A Bizottság megállapította, hogy a három vállalat mindegyikének támogatása a szükséges minimumra korlátozódik, arányos és nem torzítja indokolatlanul a versenyt, a projektek pedig további fontos pozitív tovagyűrűző hatásokat eredményeznek majd egész Európában.

Mindezek alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy Ausztria szándéka a 2018-as mikroelektronikai IPCEI-hez összhangban van az uniós állami támogatási szabályokkal.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.