Az Európai Bizottság magyar programot hagyott jóvá a magas energiaköltségekkel szembesülő vállalkozások támogatására

Publikálva: 2023. április 17.

Magyarország a programot az ideiglenes válság- és átállási keret alatt jelentette be.

Az Európai Bizottság 2023. április 13-án sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyott egy magyar támogatási programot, amely a megemelkedett energiaköltségekkel szembesülő vállalkozások támogatására irányul. A program költségvetése 1 milliárd euró; jogalapja a 2023. március 9-én elfogadott ideiglenes válság- és átállási keret (Temporary Crisis and Transition Framework, TCTF). A támogatást az Eximbank nyújtja.

A TCTF 2.4. szakasza az aktuális energiaválság sajátosságaira reagál: a gáz- és áramárak extrém növekedésére tekintettel lehetővé teszi a tagállamok számára működési támogatás nyújtását. A magyar program célja a rendkívüli energiaár-emelkedések miatti többletköltségek kompenzációja; formája kedvezményes hitel és kezességvállalás. A pénzügyi ágazatot, valamint a környezetre potenciálisan károsnak tekintett tevékenységeket (pl. erdőirtás, talajszennyezéssel járó tevékenységek, fosszilis tüzelőanyagok feltárása) kivéve az intézkedés minden vállalat előtt nyitva áll a vállalkozások méretétől függetlenül.

A Bizottság megállapította, hogy a magyar program összhangban áll TCTF-ben meghatározott feltételekkel. A maximális támogatási összeg alapesetben nem haladhatja meg kedvezményezettenként az elszámolható költségek 50%-át, és legfeljebb 4 millió eurót tehet ki. Ezen túlmenően, az energiaigényes vállalkozások legfeljebb az elszámolható költségek 65%-áig kaphatnak támogatást, amelynek felső határa 50 millió euró. Továbbá, az energiaár-növekedés által különösen érintett ágazatokban működő vállalkozások az elszámolható költségek maximum 80%-ának megfelelő támogatásra jogosultak, legfeljebb 150 millió eurós támogatási felső határig. A támogatás 2023. december 31-ig nyújtható.

A jóváhagyó határozat a Bizottság versenypolitikai honlapján lesz elérhető az SA.104385 ügyszámon.

Menü

Főoldal

Navigáció