A Fiat-ügyben a Bizottságnak, a Starbucks esetén azonban Hollandiának adtak igazat az uniós bírák első fokon.

2019. szeptember 24-én két jelentős adótervezési tárgyú állami támogatási ügyben is ítéletet hirdetett az Európai Unió Törvényszéke.

A Fiat Chrysler luxemburgi feltételes adómegállapítási határozata ügyében az Európai Bizottság 2015-ben hozott negatív (a tiltott állami támogatást megállapító és a támogatás visszafizettetését elrendelő) határozatot. A Törvényszék kimondta, hogy a Fiat Chrysler csoport luxemburgi pénzügyi szolgáltató cége esetén a Bizottság helyesen jutott arra a következtetésre, hogy a tagállam oly módon alkalmazta a transzferár-szabályokat, ami a belső piaccal összeegyeztethetetlen állami támogatást eredményezett a vállalkozás számára.

A hollandiai Starbucks-leányvállalat 2008-as előzetes árképzési megállapodása esetén ezzel szemben a Törvényszék nem látta igazoltnak, hogy az alkalmazott transzferárazási módszerek gazdasági előnyt jelentenek a cég számára annak ellenére, hogy a Bizottság egyebek mellett erre alapozta 2015-ben azt a megállapítását, hogy az előzetes árképzési megállapodás állami támogatást jelentett a Starbucks-csoport holland tagja, a Starbucks Manufacturing EMEA BV részére.

A két törvényszéki ítélet jogkérdésre hivatkozással megtámadható az Európai Unió Bírósága előtt.

Az ítéletekkel kapcsolatos angol nyelvű sajtóközlemények itt érhetők el:

Fiat-ügy (T-755/15. és T-759/15. sz. ügy): https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2019-09/cp190118en.pdf

Starbucks-ügy (T-760/15. és T-636/16. sz. ügy): https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2019-09/cp190119en.pdf