Az 511 millió eurós program a nagytávolságú vasúti személyszállítási szolgáltatók által elszenvedett veszteségek megtérítését szolgálja

Az Európai Bizottság 2021. március 10-i határozatával jóváhagyta azt az Olaszország által bejelentett támogatási programot, amely alapján összesen 511 millió euró vissza nem térítendő támogatás adható a nagytávolságú vasúti személyszállítási szolgáltatók által a koronavírus-járvány kitörése és a korlátozó intézkedések miatt 2020. március 8. és június 30. között elszenvedett veszteségek kompenzációjára. 

A fenti időszakban az olasz kormány számos, a koronavírus terjedésének megfékezéséhez szükséges, de a vasúti személyszállítási kapacitások kihasználtságát erőteljesen csökkentő intézkedést vezetett be, így például 2020. június 3-ig tilos volt a régiók közötti utazás. 2020. júniusát követően a korlátozások enyhültek, de azok így is (pl. az egészségügyi okokból üresen hagyandó ülések számára vonatkozó szabályok) összességükben 50%-kal csökkentették a foglalható helyek számát a tömegközlekedési eszközökön. A bevételkiesés mellett és a járványügyi helyzet miatt szükséges többletköltségek is súlyosan érintették a nagytávolságú vasúti személyszállítási szolgáltatókat.

A fentiek azzal fenyegetnek, hogy egyes közlekedési szolgáltatók eltűnhetnek a piacról. Ennek megelőzése érdekében jelentette be Olaszország a fenti támogatási programot, kiváltképp azon szolgáltatókat megjelölve célcsoportként, amelyek működésükkel nem közszolgáltatási kötelezettséget teljesítenek.

A Bizottság az intézkedést az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés (EUMSZ) 107. cikk (2) bekezdés b) pontja alapján hagyta jóvá, amely lehetővé teszi „a természeti csapások vagy más rendkívüli események által okozott károk helyreállítására nyújtott”, azaz kárkompenzációs célú támogatást.