A gyár Svédország északi részén épül.

Az Európai Bizottság 2024. június 26-án sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyott egy 265 millió eurós svéd támogatási intézkedést, amely egy környezetbarát acélüzem létesítésére irányul. Az intézkedés kedvezményezettje a 2020-ban alapított H2 Green Steel nevű acélgyártó vállalat. A vissza nem térítendő támogatást Svédország részben a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RRF) finanszírozza. A beruházás teljes költsége meghaladja a 6 milliárd eurót, amelyet a kedvezményezett vállalat főként magán forrásokból finanszíroz.

A Bizottság értékelése szerint az intézkedés hozzájárul az EU hidrogénstratégiájának, az európai zöld megállapodásnak és a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervnek a célkitűzéseihez, miközben segít csökkenteni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget és felgyorsítja a zöld átmentet a REPowerEU tervvel összhangban.

A H2 Green Steel új acélüzemének Svédország északi részén – a svéd vasércmezők közelében – található Boden város ad helyet. Az acélüzem a következők megépítését foglalja magában: (i) egy 690 megawatt kapacitású elektrolízis üzem, amely az egyik legnagyobb lesz a világon; (ii) egy megújuló hidrogénnel üzemelő közvetlen redukciós üzem; (iii) kettő elektromos ívkemence, és (iv) hideghengerlő és befejező berendezések.

A gyár előreláthatólag 2026-ban kezd üzemelni, és a tervek szerint 2,4 millió tonna zöld acélt termel majd évente. A gyártási folyamat során használt megújuló energia az üvegházhatású gázok kibocsátásának akár 87%-át semlegesítheti a hagyományos acélgyártáshoz képest. A H2 Green Steel kötelezettséget vállalt arra, hogy a projekt során megszerzett tapasztalatokat és technikai know-how-ját aktívan megosztja az iparral és a tudományos körökkel.

A Bizottság az intézkedést az uniós állami támogatási szabályok, különösen az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdésének c) pontja – egyes gazdasági tevékenységek vagy gazdasági területek fejlődését előmozdító támogatás, amennyiben az ilyen támogatás nem befolyásolja hátrányosan a kereskedelmi feltételeket a közös érdekkel ellentétes mértékben –, illetve a 2022. évi éghajlatvédelmi, a környezetvédelmi és energetikai állami támogatásokról szóló iránymutatás alapján értékelte. Az iránymutatás lehetőséget biztosít a tagállamok részére, hogy szén-dioxid kibocsátás csökkentésére és megszüntetésére nyújtsanak támogatást.

A Bizottság megállapította, hogy a támogatásnak ösztönző hatása van, mivel a kedvezményezett az állami támogatás nélkül nem kezdte volna meg a beruházást. Az intézkedés szükséges és megfelelő arra a célra, hogy előmozdítsa a zöld acélgyártást. Emellett az intézkedés arányos, mivel az állami támogatás mértéke a szükséges minimumra korlátozódik. Továbbá, Svédország visszakövetelési mechanizmust vezet be, vagyis ha a projekt túlzott nyereséggel járna – a versenytorzulás elkerülése érdekében – a kedvezményezettnek vissza kell fizetnie az állami támogatás egy részét.

A bizottsági jóváhagyó határozat az SA.110031 ügyszámon lesz elérhető