Megmentési és szerkezetátalakítási támogatás 2025. december 31-ig lesz nyújtható.

Az Európai Bizottság 2023. november 28-án a napi hírösszefoglalójában jelentette be, hogy meghosszabbította a megmentési és szerkezetátalakítási állami támogatásról szóló iránymutatás hatályát 2025. december 31-ig. A hatályt leszámítva az iránymutatás további rendelkezései nem változtak.

Az iránymutatást 2014-ben fogadta el a Bizottság, eredetileg 2020 végéig lett volna hatályos, de a COVID-19 válsághelyzetre való tekintettel a Bizottság három évvel kibővítette az alkalmazhatóságát 2023. december 31-ig.

A Bizottság tervezi az iránymutatás jövőbeli felülvizsgálatát, ezért, hogy a felülvizsgálatig is megmaradjon a kiszámíthatóság és a jogbiztonság, újabb két évvel meghosszabbította az iránymutatás hatályát.

A megmentési és szerkezetátalakítási támogatás az egyik legversenytorzítóbb hatású állami beavatkozás, hiszen egy olyan vállalkozást tart a piacon, amelyik önerőből nem tudna versenyben maradni. Ebből következően nem véletlen, hogy ilyen támogatást a tagállamok csak a Bizottság előzetes engedélyével nyújthatnak. A belső piac megfelelő működése felett őrködő Bizottság a támogatás negatív hatásait veti össze a vállalkozás életben tartásával járó pozitív hatásokkal, amikor egy megmentési és szerkezetátalakítási támogatás engedélyezéséről dönt.

Az ilyen jellegű támogatások vizsgálatában szolgál kiindulási alapként az iránymutatás, amely meghatározza milyen feltételek teljesülése esetén tekinthető a támogatás a belső piaccal összeegyeztethetőnek. Így lényegében a Bizottság a saját mérlegelési jogkörét korlátozza, hiszen ha egy tagállam által nyújtandó támogatás teljesíti az iránymutatásban meghatározott feltételrendszert, akkor a támogatást a Bizottság jóváhagyja.