Az intézkedés 5 milliárd eurós hitelgarancia nyújtásával segíti a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalatot.

Az Európai Bizottság 2020. április 29-én jóváhagyott egy Franciaország által bejelentett állami intézkedést. Az támogatás célja, hogy 5 milliárd eurós hitelgaranciával segítse a francia Renault vállalatcsoportot, amely az egészségügyi veszélyhelyzet miatt a gyártási és értékesítési tevékenységének leállítására, illetve felfüggesztésére kényszerült. Az egyedi bejelentés azért volt szükséges, mivel ez a 90% intenzitású támogatás meghaladja a 2020. március 21-én jóváhagyott francia kezességvállalási programból nyújtható maximum 70%-os mértéket.
 
A vállalat nem csupán a francia gazdaság fontos szereplője, hanem jelentős szerepet vállal az újgenerációs elektromos járművek gyártásán túl az ahhoz kapcsolódó K+F tevékenységekben is, amellyel hozzájárulhat az EU klímapolitikai céljaihoz is.
 
A Bizottság következtetése alapján a Renault számára nyújtandó támogatás szükséges, arányos és megfelelő módon járulhat hozzá a világjárvány okozta súlyos gazdasági zavarok kezeléséhez, továbbá összhangban van az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja és az átmeneti keretszabály rendelkezéseivel.
 
A Bizottság angol nyelvű sajtóközleménye ide kattintva érhető el.