A program 18 milliárd forintnak megfelelő kerettel támogatja a koronavírus által érintett vállalatokat, amelyek 2021. december 31-ig részesülhetnek támogatásban.

Az Európai Bizottság 2021. április 16-án jóváhagyott egy 50 millió eurós (~18 milliárd forint) költségvetésű támogatási „ernyőprogramot.” A program nemzeti jogalapját a a fejezeti és központi kezelésű előirányzatok kezeléséről és felhasználásáról szóló 2/2018. (XII. 28.) MK rendelet képezi.

A jóváhagyott program állami támogatási szempontból két alprogramból áll: egyrészt a vállalatok az átmeneti közlemény 3.1. pontja szerinti vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek legfeljebb 1,8 millió euróig, valamint ettől függetlenül támogatást kaphatnak az átmeneti közlemény 3.12. pontja alapján a koronavírus-járvány idején felmerült fedezetlen állandó költségeik (azaz a veszteségeik) vonatkozásában. Utóbbi feltétele, hogy a vállalat igazolni tudja, hogy a támogatással érintett időszakban (a 2020. március 1. és 2021. december 31. közötti időszak egészében vagy egy részében) a forgalmuk legalább 30%-al visszaesett a 2019-es év egyező időszakához viszonyítva.

A Bizottság következtetése alapján az intézkedés szükséges, arányos és megfelelő módon járulhat hozzá a világjárvány okozta súlyos nemzetgazdasági zavarok orvoslásához, továbbá összhangban van az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja és az átmeneti közlemény rendelkezéseivel.

A Bizottság angol nyelvű sajtóközleménye ide kattintva érhető el.