A támogatás célja a repülőtér folyamatos működését biztosító fejlesztések megvalósítása

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Kormány által a debreceni önkormányzat  mint a Debreceni Nemzetközi Repülőtér tulajdonosa részére nyújtott 2,5 milliárd forint (körülbelül 7 millió euró) összegű állami támogatást.

A támogatás célja egy, a repülőtér folyamatos és biztonságos működését biztosító beruházási projekt finanszírozása. A projekt, amely a debreceni repülőtér fejlesztése révén hozzájárul a régió fejlődéséhez, két tűzoltó jármű, valamint tűzoltó berendezések vásárlását, tűzoltó laktanya tervezését és építését, egy új kifutópálya engedélyezését és építési terveit, az informatikai hálózati infrastruktúra fejlesztését és az utasbiztonság ellenőrzésének javítását foglalja magában.

A Bizottság megállapította, hogy az intézkedés arányos a kitűzött céllal, azaz a debreceni nemzetközi repülőtér folyamatos működésének biztosítására szorítkozik; elősegíti továbbá az uniós polgárok mobilitását, valamint a repülőtér régiójának összeköttetését és fejlődését; valamint nem eredményezi a verseny indokolatlan torzulását.

A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az intézkedés összhangban van a légiközlekedési iránymutatásban meghatározott feltételekkel, ezért az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyta az intézkedést az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 107. cikke (3) bekezdésének c) pontja alapján.