Az intézkedés a belföldi kereskedelmet segíti.

A Bizottság 2020. április 12-én jóváhagyott egy Franciaország által bejelentett 10 milliárd euró költségvetésű garancia-programot, mely a koronavírus által érintett belkereskedelem nemfizetési kockázatait hivatott enyhíteni. A francia intézkedést a Bizottság az átmeneti keretszabály alapján hagyta jóvá.

Annak érdekében, hogy a likviditási problémákat okozó előrefizetési gyakorlat terjedése megakadályozható legyen, a program keretében a vállalkozások kereskedelmi hitelgaranciát vehetnek igénybe nemfizetés esetére, akkor is, ha ezt a piaci biztosítók nem hajlandók biztosítani.

A program megfelel az átmeneti keretszabálynak, mivel az állami intézkedés a hasonló piaci termékek hiányában történik, a garanciákat csak ez év végéig lehet igényelni, azokat minden garanciaintézmény közvetítheti, az intézkedés a kockázat megosztására épül, és a garanciadíjak elégséges díjazást tartalmaznak a francia állam számára.

A Bizottság megállapította, hogy az intézkedés hozzájárul ahhoz, hogy Franciaország kezelni tudja a koronavírus gazdasági hatásait, valamint szükséges, megfelelő és arányos intézkedésnek tekinthető, tehát összeegyeztethető a belső piaccal az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja alapján.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.