Az intézkedés 296 millió eurónak megfelelő dán koronával segíti a járvány miatt nehéz helyzetbe került korai fázisú innovatív vállalkozásokat.

Az Európai Bizottság 2020. május 5-én jóváhagyott egy Dánia által bejelentett állami támogatási programot. A 296 millió eurós (2,2 milliárd dán korona) költségvetésű intézkedés célja, hogy a jelenleg fennálló piaci bizonytalanság időszakában is befektetésre ösztönözze a magánbefektetőket, ezáltal biztosítva a startup vállalkozások továbbfejlődését. A bejelentett program azon az elven alapul, hogy a hitel formájában nyújtott állami támogatás magántőke-befektetések és magánpiaci kölcsönök kiegészítésére szolgálhat. A támogatási programot a Vækstfonden dán állami befektetési alap kezeli.

A Bizottság következtetése alapján a támogatás szükséges, arányos és megfelelő módon járulhat hozzá a világjárvány okozta súlyos nemzetgazdasági zavarok orvoslásához, továbbá összhangban van az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja és az átmeneti keretszabály rendelkezéseivel.

A Bizottság angol nyelvű sajtóközleménye ide kattintva érhető el.