A változtatások a program időbeli hatályát és feltételrendszerét is érintik

Az Európai Bizottság 2020. május 5-én élfogadta a 2020. április 8-án elfogadott dán kárkompenzációs keretintézkedés módosítását.

Az eredeti intézkedés alapján azok a vállalkozások lesznek jogosultak kompenzációra, amelyek bevétele több mint 40%-kal csökken a koronavírus járvány következtében a 2020. március 9. és június 8. közötti időszakban. A dán hatóságok a vállalkozásokat továbbra is terhelő állandó költségeket kompenzálják az intézkedés részeként a bevételcsökkenés mértéke alapján meghatározott arányok szerint.

A módosítás egyik eleme, hogy már 35%-os bevételcsökkenésnél is elérhető lesz az intézkedés, és a támogatott időszak június 8. helyett június 9-án jár le, de más jogosultsági feltételek is változnak, így például 8 millió euró helyett 15 millió eurónak megfelelő dán korona lesz a maximális támogatás mértéke. A változtatások miatt az összköltségvetés is nő 3 milliárd euróval.

A dán hatóságok a túlkompenzáció elkerülés végett 2020. december 31-ig külön be fogják jelenteni az utólagos ellenőrzés módszertanát, és 2021. július 31-ig kötelesek elvégezni ezeket a felülvizsgálatokat.

A Bizottság határozata ezen az adatlapon keresztül érhető el.