Németországnak vissza kell fizettetnie a jogellenesen nyújtott állami támogatást.

Az Európai Bizottság 2024. június 20-án sajtóközleményben jelentette be, hogy hivatalos vizsgálati eljárása eredményeképp arra a következtetésre jutott, hogy bizonyos, a német állami kaszinóüzemeltetőkre vonatkozó különleges adóügyi szabályok nincsenek összhangban az uniós állami támogatási szabályokkal. Így Németországnak kamatos kamattal vissza kell követelnie az uniós joggal összeegyeztethetetlen támogatást és el kell törölnie a vonatkozó adóügyi szabályozást.

A Bizottság még 2019 decemberében, az állami kaszinók versenytársai által benyújtott panaszok alapján indított hivatalos vizsgálati eljárást.

Németországban az állami kaszinóüzemeltetőkre minden tartományban különleges adószabályok vonatkoznak, amelyek az egyébként alkalmazandó, általános adókat – különösen a társasági adót, a jövedelemadót és a helyi szórakoztatóipari adót – helyettesítik. Az állami kaszinókra kivetett adók tartományonként eltérőek.

A Bizottság vizsgálata megállapította, hogy a különleges adószabályok a szokásos adószabályokhoz képest – potenciálisan alacsonyabb adóteher formájában – gazdasági előnyt jelentenek az állami kaszinóüzemeltetők számára.

A Bizottság továbbá azt is megállapította, hogy a különleges adószabályok szerint az előny – alacsonyabb adóteher – nem jár automatikusan, és nem jelentkezik minden adóévben minden üzemeltetőnél. Ennek értelmében a német hatóságokra hárul a feladat, hogy megállapítsák mely kaszinóüzemeltetők részesültek előnyben, vagyis jogellenes állami támogatásban, illetve mennyi támogatást kell visszafizetniük.

A hivatalos vizsgálati eljárást záró határozat a Bizottság versenypolitikai honlapján lesz elérhető a SA.44944 és SA.53552 ügyszámokon.