A támogatás a koronavírus-járvány alatt elszenvedett károkat kompenzálja.

Az Európai Bizottság 2022. július 27-én sajtóközleményben jelentette be, hogy a német állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn AG javára nyújtott 215 millió euró összegű támogatási intézkedés összhangban van az európai uniós állami támogatási szabályokkal.

Németország azért emelte fel a Deutsche Bahn jegyzett tőkéjét, hogy kompenzálja a Deutsche Bahn leányvállalatai által a Covid-19 világjárvány alatt elszenvedett veszteségeket. A szóban forgó intézkedés kedvezményezettjei a Deutsche Bahn leányvállalatai: a DB Netz, a vasúti infrastruktúra üzemeltetője; a DB Energie, amely a német vontatási energia hálózatot működteti; és a DB Station&Service, amely az állomások üzemletetéséért felel.

A járvány alatti korlátozások miatt mindhárom leányvállalat komoly veszteséget szenvedett el, amelyet Németország 215 millió euró összegű tőke juttatásával kívánt rendezni. A támogatás jogalapja az EUMSZ 107. cikk (2) bekezdés b) pontja, ami lehetővé teszi az uniós tagállamoknak a természeti csapások vagy más rendkívüli események által okozott károk helyreállítására nyújtott támogatást.

A Bizottság a joggyakorlatával összhangban úgy ítélte meg, hogy a koronavírus-világjárvány megfelel a fenti feltételnek, vagyis jelentős negatív gazdasági következményekkel járó rendkívüli eseménynek tekinthető. Jóváhagyó határozatában a Bizottság kiemelte, hogy a német állam támogatása a Covid-19 járványhoz kapcsolódó, 2020. március és május közötti adminisztratív korlátozások okozta károkat kompenzálja. Megállapította továbbá, hogy az intézkedés arányos, mivel a támogatás nem haladja meg a kár megtérítéséhez szükséges minimális mértéket.