A dokumentum a 2014-ben elfogadott környezetvédelmi és energetikai iránymutatást váltja majd fel

Az Európai Bizottság 2021. június 7-én közzétette a 2022-től alkalmazandó környezetvédelmi, energetikai és klímavédelmi célú támogatásokra vonatkozó iránymutatás (Guidelines on State aid for climate, environmental protection and energy, CEEAG) tervezetét, valamint nyilvános konzultációra bocsátotta.

Az iránymutatás várhatóan 2022. január 1-jén lép hatályba, és a 2014 óta alkalmazandó környezetvédelmi és energetikai iránymutatást (Guidelines on State aid for environment and energy, EEAG) fogja felváltani, amely 2021. december 31-én jár le. Az új iránymutatásnak nem lesz lejárati dátuma, de a Bizottság fenntartja a jogot arra, hogy bármikor felülvizsgálhassa a dokumentumot.

A CEEAG tervezete a következő jogcímeket (támogatási célokat, kategóriákat) tartalmazza: 1. üvegházhatású gázok kibocsátáscsökkentésének támogatása, ideértve a megújuló energia támogatását, 2. épület-energiahatékonysági és épületek környezetvédelmi teljesítményének javítására irányuló támogatás, 3. „tiszta” (klímabarát üzemű) járművek beszerzésének, lízingelésének, átalakításának támogatása, 4. tiszta járművek töltőinfrastruktúrájához nyújtott támogatás, 5. erőforrás-hatékonysági és a körforgásos gazdaságra való átállást elősegítő támogatás, 6. egyéb – nem üvegházhatású gázokból eredő – környezetszennyezés megelőzését és csökkentését szolgáló támogatás, 7. szennyezett területek szennyeződésmentesítésének támogatása, 8. környezetvédelmi adók csökkentése formájában nyújtott támogatás, 9. ellátásbiztonsági támogatás, 10. energetikai infrastruktúrához nyújtott támogatás, 11. távfűtés és távhűtés támogatása, 12. energia-intenzív ágazatok energiapolitikai eredetű terheinek csökkentése, 13. szén, tőzeg és olajpala kitermelésének leállításához nyújtott támogatás, 14. környezetvédelmi és energetikai célú tanácsadási támogatás.

A CEEAG jogcímei közül a klímabarát járművek beszerzésének, a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésének, valamint a szén, tőzeg és olajpala kitermelésének leállításához nyújtott támogatás új jogcímek, amelyek az EEAG-ban nem szerepelnek. A többi jogcím valamilyen formában megtalálható a hatályos EEAG-ban is, de – többnyire részletesebb, és a 2014 óta bekövetkezett szakpolitikai változásokra tekintettel felülvizsgált – tartalommal kerülhet majd be a CEEAG-ba a Bizottság javaslata szerint.

Az iránymutatástervezethez magánszemélyek és szervezetek közvetlenül is tehetnek észrevételt a konzultáció honlapján keresztül 2021. augusztus 2-ig. Amennyiben az esetleges észrevételüket a Támogatásokat Vizsgáló Irodán keresztül továbbítanák a Bizottságnak, kérjük, hogy azt – lehetőleg angol nyelven – a QScsKgqUuDeDGHdZ2mNdHZpQG1lLmdvdi5odQ== címre küldjék legkésőbb 2021. július 15-ig.