A módszertant nagyvállalatoknak nyújtott hitelek esetében alkalmazza majd Görögország.

Az Európai Bizottság 2022. június 14-én a napi hírösszefoglalójában jelentette be, hogy az uniós állami támogatási szabályok alapján jóváhagyott egy Görögország által bejelentett módszertant, amely a nagyvállalatoknak hitelfelvételhez nyújtott állami kezességvállalás piaci díjának kiszámítására szolgál.

A módszertan felhasználása kettős. Egyrészt a segít meghatározni a piaci áraknak megfelelő kezességvállalási díjat; másrészt, ha a kezességvállalás állami támogatást tartalmaz, ennek mértékét, vagyis a támogatástartalmat is meg lehet állapítani a módszertan segítségével.

A módszertan fő szempontja a hitelfelvevő hitelkockázatának megállapítása. Ez két kulcsfontosságú tényezőn alapul: a hitelfelvevő nemteljesítésének valószínűsége a 10 fokozatú ICAP minősítési skála szerint, valamint a hitelkeret fedezeti arányán.

Amennyiben a kezességvállalás állami támogatást tartalmaz, a támogatástartalom a következő módon számítható ki: a módszertan szerinti piaci ár és a ténylegesen fizetett kezességvállalási díj különbsége.

A Bizottság a számítási módszert a kezességvállalás formájában nyújtott állami támogatásokról szóló közlemény alapján értékelte, amely meghatározza, hogy a kezességvállalás milyen feltételek mellett nem minősül állami támogatásnak. A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a számítási módszertan összhangban van a közleményben foglaltakkal, mivel:

- a módszertan biztosítja, hogy a kezességvállalás díja piaci áron legyen megállapítva;

- a hitelfelvevő hitelképessége külső hitelminősítők által kerül megállapításra;

- az ingatlanfedezet függvényében kerül meghatározásra a kezességvállalás díja;

- olyan kezességvállalási díjakat eredményez, amelyek a kitettség időtartamától függetlenül az európai vállalati kötvények átlagos hitelfelárához igazodnak; valamint

- a hitelező bankokra nem terjed ki az állami kezességvállalás.