A program célja a Litvániát érintő diszkriminatív kínai kereskedelempolitika hatásainak enyhítése.

Az Európai Bizottság 2022. április 26-án sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyott egy 130 millió euró összköltségvetésű litván programot. Az intézkedés, összhangban az Európai Unió állami támogatási szabályaival, olyan vállalatoknak nyújt segítséget, amelyeket Kína által Litvániával szemben bevezetett diszkriminatív kereskedelmi korlátozásokból eredő rendkívüli körülmények érintenek.

2021 decemberétől Kína korlátoz (de facto blokkol) minden Litvániához köthető kereskedelmi tevékenységet, ami kiterjed importra és exportra egyaránt. Kína erről a döntéséről sem az EU-t, sem Litvániát nem tájékozatta. A Bizottság többször felvetette az ügyet a kínai hatóságoknak, eredmény nélkül. Litvánia azzal váltotta ki Kína ellenszenvét, hogy engedélyezte a Kína által szakadár tartománynak tekintett Tajvannak egy de facto nagykövetség nyitását Vilniusban. A diplomáciai kapcsolatok megszakítását az árucsere befagyasztása követte, miután Peking törölte vámrendszeréből Litvániát. Ezután az Európai Unió még a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) is eljárást indított amiatt, hogy Kína lényegében beszüntette a Litvániából származó áruk importját. Brüsszel szerint Kína egyértelműen diszkriminatív gyakorlatot folytat.

A litván program alapján 2027. december 31-ig, de legfeljebb a Kína által bevezetett korlátozások feloldásáig adható támogatás. A támogatott vállalatok ágazattól függetlenül (kivéve a pénzügyi, a mezőgazdasági és erdészeti, valamint a halászati és akvakultúra-ágazatot) legfeljebb 5 millió eurós kölcsönt kaphatnak kedvezményes feltételekkel.

A támogatási program lehetőséget teremt az érintett vállalatoknak, hogy az új piaci feltételekhez igazítsák tevékenységüket. A hitelek futamideje 24 hónap lehet, és kizárólag a Kína okozta helyzet kezelésének – többek között új piacokra belépés, ellátási láncok átszervezése – költségeire fordíthatóak.

A támogatási program jóváhagyására az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés c) pontja alapján került sor.