Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Alitaliának nyújtott 400 millió eurós állami hitel kapcsán

Publikálva: 2020. március 13.

A hitellel kapcsolatos eljárást állami támogatási panaszok nyomán kezdeményezte a Bizottság

Az olasz hatóságok 2019 végén jelentették be, hogy az Alitalia „áramvonalasítását” célzó eszközeladások elősegítése érdekében 400 millió euró összegű hitelt nyújtanak a társaságnak. Az ügyben több panasz is érkezett a Bizottsághoz, melyek szerint a hitel állami támogatást tartalmaz, és az összeegyeztethetetlen a vonatkozó uniós szabályokkal.

Az Alitalia évek óta pénzügyi nehézségekkel küzd. 2017-ben az alkalmazottak elutasították a társaság költségcsökkentési terveit, valamint a tulajdonosok sem voltak hajlandók további finanszírozást biztosítani, így az olasz hatóságok csődgondnokság alá vonták a vállalatot. Az eszközeladásokról ennek az eljárásnak a keretében döntöttek.

2018 áprilisában a Bizottság már kezdeményezett egy hasonló vizsgálati eljárást az Alitaliával kapcsolatban, amelynek egy szintén az olasz állam által nyújtott, ám 900 millió eurós ún. áthidaló hitel volt a tárgya. A korábban indult és a mostani vizsgálat is arra keresi a választ, hogy a hitelek tartalmaznak-e állami támogatást, és ha igen, az intézkedések megfeleltethetők-e a megmentési és szerkezetátalakítási célú támogatásokra vonatkozó szabályozásnak.

A Bizottság sajtóközleménye itt érhető el.

Menü

Főoldal

Navigáció