Az Európai Bizottság újabb acélipari támogatást hagyott jóvá

Publikálva: 2024. március 20.

A támogatás az acélgyártás dekarbonizációját célozza.

Az Európai Bizottság 2024. február 23-án sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyta az ArcelorMittal Bremen GmbH és ArcelorMittal Eisenhüttenstadt GmbH (a továbbiakban: ArcelorMittal) 1,3 milliárd eurós támogatását.

A Bizottság értékelése szerint az intézkedés hozzájárul az EU hidrogénstratégiájának, az európai zöld megállapodás és az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari terv célkitűzéseinek eléréséhez, ugyanakkor segít megszüntetni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget és felgyorsítani a zöld átmenetet a REPowerEU tervvel összhangban.

A Németország által bejelentett intézkedést részben a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RRF) finanszírozzák, miután a Bizottság pozitívan értékelte a német Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet és azt a Tanács is elfogadta.

Az intézkedés az ArcelorMittal acélgyártási folyamatai egy részének dekarbonizációját támogatja Brémában és Eisenhüttenstadtban, ahol a vállalat jelenleg három szénalapú nagyolvasztót és négy nyersacélgyártó oxigénbáziskemencét üzemeltet.

Az intézkedés vissza nem térítendő támogatás formájában valósul meg és új létesítmények kiépítését célozza, amelyek a meglévő olvasztók és kemencék egy részét váltják fel. Az új létesítmények üzembe helyezésével a földgázt fokozatosan kivonják az acélgyártási folyamatokból, hogy azt alacsony szén-dioxid-kibocsátású- és megújuló hidrogénnel váltsák fel. Végül az új létesítmények kizárólag megújuló hidrogénnel fognak működni.

Az új létesítmények előreláthatólag 2026-ban kezdik meg a működésüket és a tervek szerint évi 3,8 millió tonna zöld nyersacélt állítanak majd elő. E mennyiség megegyezik a jelenlegi, környezetszennyezőbb nagyolvasztásos eljárással előállított nyersacél mennyiséggel. A projekt 16 éves élettartama alatt várhatóan több mint 70 millió tonna szén-dioxid kibocsátását lehet majd elkerülni. Ezen felül az ArcelorMittal kötelezettséget vállalt arra, hogy megosztja a projekt során szerzett tapasztalatokat és technikai know-how-t a tudományos körökkel és az iparral.

A Bizottság az intézkedést az uniós állami támogatási szabályok, különösen az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdésének c) pontja, illetve a 2022. évi éghajlatvédelmi, a környezetvédelmi és energetikai állami támogatásokról szóló iránymutatás (Guidelines on State aid for climate, environmental protection and energy 2022, CEEAG) alapján értékelte. Németország az ArcelorMittal projektjét eredetileg egy, a közös európai érdeket szolgáló fontos projektek (Important Projects of Common European Interest, IPCEI) részét képező nyílt felhívásban választotta ki. A Bizottság álláspontja szerint ugyanakkor az ArcelorMittal projektje – jellemzői és célkitűzései miatt – alkalmasabb volt a CEEAG szerinti értékelésre.

A Bizottság megállapította, hogy az intézkedés támogatja a kulcsfontosságú uniós szakpolitikai kezdeményezések célkitűzéseit. A támogatás szükséges az európai acélgyártás dekarbonizációja érdekében, hiszen az ArcelorMittal projektjére a támogatás nélkül nem került volna sor. Továbbá az intézkedés arányos is, mivel a támogatás mértéke megfelel a tényleges finanszírozási szükségletnek.

A Bizottság úgy értékelt, hogy az intézkedés olyan pozitív hatásokat eredményez, amelyek meghaladják a verseny és a kereskedelem esetleges torzulását az EU-ban.

A jóváhagyó határozat a Bizottság versenypolitikai honlapján lesz elérhető az SA.104898 ügyszámon.

Menü

Főoldal

Navigáció