Az Európai Bizottság újabb, a zöld átállást segítő német támogatási programot hagyott jóvá

Publikálva: 2023. július 20.

A program jogalapja az ideiglenes válság- és átállási keret 2.8 szakasza.

Az Európai Bizottság 2023. július 19-én sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyott egy német támogatási programot, amely a karbonsemleges gazdaságra való átállást hivatott elősegíteni. Az intézkedés jogalapja a 2023. márciusában elfogadott ideiglenes válság- és átállási keret c. bizottsági közlemény 2.8 szakasza (a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átállás szempontjából stratégiai jelentőségű ágazatokban történő gyorsított beruházásokhoz nyújtott támogatás).

A német program költségvetése 3 milliárd euró; a támogatás formája i) vissza nem térítendő támogatás, ii) adókedvezmények, iii) új hitelek kamattámogatása, és iv) új hitelekhez nyújtott kezességvállalás.

Az intézkedés stratégiai ágazatokba történő beruházásokat érint: nevezetesen az akkumulátorok, szolárpanelek, szélturbinák, hőszivattyúk, elektrolizátorok, valamint szén-dioxid-leválasztást és -tárolást szolgáló berendezések, az előbbiekhez közvetlen inputként használt kulcsfontosságú alkatrészek és kritikus fontosságú nyersanyagokat gyártó vállalatok számára áll nyitva.

A Bizottság a német támogatási program vizsgálata során arra jutott, hogy az intézkedés szükséges, megfelelő és arányos a zöld átállás felgyorsításához, illetve összhangban van az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés c) pontjával és az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételekkel.

A jóváhagyó határozat a Bizottság versenypolitikai honlapján lesz elérhető az SA.108068 ügyszámon.

Menü

Főoldal

Navigáció