Az Európai Bizottság spanyol intézkedést hagyott jóvá a megújuló hidrogén-előállítás területén

Publikálva: 2022. november 3.

Az intézkedés célja a dekarbonizáció felgyorsítása.

Az Európai Bizottság október 13-án sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyott egy 220 millió eurós spanyol intézkedést, amely a megújuló hidrogén előállítását támogatja, és célja, hogy elősegítse annak ipari ágazatokban való felhasználását. Az intézkedés hozzájárul az európai zöld megállapodás és az európai hidrogénstratégia célkitűzéseinek eléréséhez, továbbá a REPowerEU tervvel összhangban segít csökkenteni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, miközben előmozdítja a zöld átmenetet is.

A program keretei között Spanyolország vissza nem térítendő támogatást nyújt a Cobra Instalaciones y Servicios, S.A. (COBRA) részére, elektrolízisberendezések építésére és telepítésére a spanyolországi Cartagena és Castellón régiókban. A hidroelekrilízis egy olyan folyamat, amely során a víz elektromos áram segítségével oxigénre és hidrogéngázra bomlik. Az így termelt megújuló hidrogént többek között energiaigényes ágazatokban, mint a finomítók és a kerámiaipar használják fel. A projekt befejezését követően a tervek szerint évente 47 038 tonna szén-dioxid kibocsátását lehet majd elkerülni ezekben az ágazatokban.

A Bizottság az intézkedést a 2022. évi éghajlatvédelmi, a környezetvédelmi és energetikai állami támogatásokról szóló iránymutatás (Guidelines on State aid for climate, environmental protection and energy 2022, CEEAG), valamint az uniós állami támogatási szabályok, különösen az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdésének c) pontja alapján értékelte, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy meghatározott feltételek mellett támogassák bizonyos gazdasági tevékenységek fejlődését.

A 2022. januárjától alkalmazandó CEEAG iránymutatást ad arról, hogy a Bizottság hogyan értékeli a környezetvédelem - beleértve az éghajlatvédelmet is - és az energiaügy területén hozott, az EUMSZ 107. cikke (3) bekezdésének c) pontja szerinti bejelentési kötelezettség alá tartozó támogatási intézkedések összeegyeztethetőségét. A CEEAG célja, hogy segítse a tagállamokat az EU ambiciózus energia- és éghajlat-változási céljainak elérésében, mindezt az uniós adófizető polgárok számára a lehető legkevesebb költséggel és az egységes piacon belüli verseny torzulása nélkül.

A Bizottság döntése azt követően született, hogy 2022. július 15-én és 2022. szeptember 21-én két közös európai érdeket szolgáló fontos projekt (IPCEI „Hy2Tech” és IPCEI „Hy2Use”) került jóváhagyásra a hidrogén értékláncban. A COBRA projektjét Spanyolország eredetileg egy hidrogéntechnológiákkal és -rendszerekkel foglalkozó IPCEI részeként tervezte bejelenteni. Azonban, mivel a projekt elsődleges célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célzó technológiák alkalmazása – ami a környezetvédelmi iránymutatás egyik támogatási kategóriája –, ezért a Bizottság úgy döntött, hogy a CEEAG alapján fogja értékelni azt.

A jóváhagyó határozat a Bizottság versenypolitikai honlapján lesz elérhető a bizalmas információk törlését követően az SA.104361 ügyszámon.

Menü

Főoldal

Navigáció