Az Európai Bizottság kiadta a 2023. évre vonatkozó jelentését a versenypolitikáról

Publikálva: 2024. március 20.

A jelentés az állami támogatások, az antitröszt és az összefonódások területeinek fejleményeit ismerteti.

A versenypolitika az EU belső piacának egyik sarokköve. A jelentés kiemeli a versenyszabályok feladatát az uniós polgárok és vállalkozások védelmében és megerősítésében, illetve rávilágít a zöld és digitális átállásban vállalt szerepükre. A versenypolitikai jelentés és az ahhoz kapcsolódó dokumentumok részletes tájékoztatást adnak a legfontosabb szakpolitikai és jogalkotási kezdeményezésekről, valamint az elfogadott bizottsági határozatokról.

2023 során a Bizottság tovább folytatta a különböző versenyjogi joganyagok felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a szabályozási környezet megfeleljen a jelenlegi és jövőbeli kihívásoknak, illetve segítse a bizottsági szakpolitikai prioritások elérését. A felülvizsgálat mellett a versenypolitikai eszköztár is bővült: a Bizottság új, belső piaci jogérvényesítési eszközöket is elkezdett alkalmazni, ilyen például a külföldi támogatásokról szóló rendelet vagy a digitális piacokról szóló jogszabály.

Az Európai Tanács kérésére a jelentés külön kitér az állami támogatási intézkedések egységes piacra és a szabad versenyre gyakorolt hatására. Az állami támogatások területén a 2023-as év továbbra is a válságkezelésről szólt: a Bizottság több, mint 600 állami támogatási határozatot hozott, ebből 220-at az ideiglenes válság- és átállási keret (vagy annak előzménye, az ideiglenes válságkezelési keret) alapján.

A versenypolitikai jelentés és az azzal egy időben publikált bizottsági háttéranyag (staff working document) elérhető a kapcsolódó anyagok között. A 2023-ban elért legfontosabb mérföldkövekről áttekintést nyújtó infografika szintén a kapcsolódó anyagok között található.

Menü

Főoldal

Navigáció