Az Európai Bizottság két új intézkedést hagyott jóvá a zöld átállás felgyorsítására

Publikálva: 2024. március 20.

Az olasz és portugál program egyaránt az ideiglenes válság- és átállási keret 2.8 szakasza alapján került jóváhagyásra.

Az Európai Bizottság 2024 márciusában jóváhagyott egy 1,1 milliárd eurós olasz és egy 350 millió eurós portugál támogatási programot. Mindkét intézkedés jogalapja az ideiglenes válság- és átállási keret (Temporary Crisis and Transition Framework, TCTF) című bizottsági közlemény 2.8 szakasza (a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átállás szempontjából stratégiai jelentőségű ágazatokban történő gyorsított beruházásokhoz nyújtott támogatás).

Az intézkedést Olaszország részben, míg Portugália teljes egészében a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RRF) finanszírozza; a támogatás mindkét esetben vissza nem térítendő formában kerül kifizetésre.

A programok olyan vállalatok számára állnak nyitva, amelyek a zöld átálláshoz kulcsfontosságú berendezéseket – nevezetesen akkumulátorokat, napelemeket, szélturbinákat, hőszivattyúkat és elektrolízisberendezéseket, illetve ezek gyártásához szükséges alkatrészeket vagy szükséges nyersanyagokat – gyártanak.

A Bizottság megállapította, hogy a két program szükséges, arányos és megfelelő a zöld átmenet felgyorsításához és olyan gazdasági tevékenységek fejlődésének elősegítéséhez, amelyek fontosak az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari terv végrehajtása szempontjából. Emellett az intézkedések összhangban vannak az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés c) pontjával és az ideiglenes válság- és átállási keret 2.8 szakaszában meghatározott feltételekkel.

További információk a Bizottság versenypolitikai honlapján az SA.112546 (olasz) és az SA. 110254 (portugál) ügyszámokon találhatóak.

Menü

Főoldal

Navigáció