Az Európai Bizottság jóváhagyta a Česká pošta egyetemes szolgáltatási kötelezettségének finanszírozását

Publikálva: 2022. augusztus 4.

Csehország ennek értelmében ellentételezést nyújthat a cseh állami postavállalat részére az egyetemes postai szolgáltatási kötelezettség 2018–2022 közötti időszakban történő ellátáshoz.

Az Európai Bizottság 2022. július 25-i határozatával elfogadta a Csehország által 2020 januárjában bejelentett állami támogatási intézkedést, amely alapján a cseh állam a Česká pošta egyetemes postai szolgáltatási kötelezettségének 20182022 közötti időszakban történő ellátáshoz biztosíthat 302,9 millió eurós állami támogatást.

A 2019-ben bejelentett intézkedés ellen időközben a vállalat két versenytársa is panaszt nyújtott be, ezért a Bizottság 2020 júniusában vizsgálatot indított. A vizsgálat alapján a Bizottság megállapította, hogy az ellentételezés nem haladja meg a közszolgáltatási feladat nettó költségét, azaz nincs túlkompenzáció, és végül arra a következtetésre jutott, hogy az intézkedés összhangban áll az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal. A Bizottság a határozatában megerősítette, hogy a pénzküldési szolgáltatás (pénzutalványozás) ugyan nem része az egyetemes postai szolgáltatási kötelezettségnek, de közszolgáltatásnak minősíthető; elfogadta az ellentételezés számítására vonatkozó módszertant; valamint azzal is egyetértett, hogy az postai szolgáltatási irányelv alapján nem kötelező a kérdéses közszolgáltatók pályázati úton történő kiválasztása, a kijelölésre is lehetősége van az államnak.

A támogatási intézkedést a Bizottság az európai uniós állami támogatási szabályoknak az általános gazdasági érdekű szolgáltatások nyújtásának ellentételezésére való alkalmazásáról szóló bizottsági közlemény alapján hagyta jóvá.

A Bizottság részletes sajtóközleménye itt érhető el, a határozat pedig SA.55208 ügyszámon kerül majd közzétételre.

Menü

Főoldal

Navigáció