Az Európai Bizottság az általános csoportmentességi rendelet módosítását kezdeményezi a zöld és digitális átállást előmozdító támogatási intézkedések végrehajtásának megkönnyítése érdekében

Publikálva: 2021. október 11.

Az érdekeltek 2021. december 8-ig nyújthatják be a rendelet javasolt módosításaival kapcsolatos álláspontjukat a nyilvános konzultáció keretében

Az Európai Bizottság 2021. október 6-án sajtóközleményben jelentette be, hogy  az általános csoportmentességi rendelet javasolt módosításaival kapcsolatban konzultációt kezdeményez.

A javasolt felülvizsgálat általános célja, hogy az általános csoportmentességi rendelet is tartalmazza az állami támogatásokra vonatkozó, jelenleg felülvizsgálat alatt álló különböző iránymutatások módosításait, és hogy megkönnyítse az EU zöld és digitális átállását előmozdító állami támogatás nyújtását  azzal, hogy egyes új állami támogatási kategóriákra, illetve a meglévők módosítására tesz javaslatot.

Az érintett iránymutatások, amelyekhez a Bizottság a csoportmentességi rendeletet igazítani akarja, a már elfogadott új regionális támogatásokról szóló iránymutatás, valamint az elfogadás alatt álló klímapolitikai, energetikai és környezetvédelmi állami támogatásokról szóló iránymutatás, kockázatfinanszírozási iránymutatás, továbbá a kutatási, fejlesztési és innovációs keretszabály.

A felülvizsgálat másik célja a jelenlegi uniós prioritások, nevezetesen a zöld megállapodás, valamint az európai ipari és digitális stratégiák megvalósításához hozzájáruló állami finanszírozás előmozdítása, továbbá annak biztosítása, hogy az állami támogatási szabályok tükrözzék a legújabb piaci és technológiai fejleményeket.

A konkrét javaslatokról bővebb információ a bizottsági sajtóközleményben, a javaslathoz tartozó magyarázó feljegyzésben, illetve magában a tervezetben található.

A Bizottság úgy véli, hogy az új szabályok elő fogják segíteni a fenntartható gazdaság megfelelő alapjainak megteremtését a koronavírus-világjárvány hatásaiból való kilábalás időszakában.

A tagállamok és más érdekelt felek 2021. december 8-ig nyújthatják be a konzultáció keretében a véleményüket.

Menü

Főoldal

Navigáció