Az Európai Bizottság 95,3 millió euró összegű szerkezetátalakítási állami támogatást hagyott jóvá a TAROM légitársaság részére

Publikálva: 2024. május 7.

A támogatás a román légitársaság hosszú távú életképességének helyreállítását segíti elő.

Az Európai Bizottság 2024. április 29-én sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyta Románia azon támogatási intézkedéseit, melyek alapján a román állami tulajdonú TAROM légitársaság legfeljebb 95,3 millió euró összegű szerkezetátalakítási támogatásban részesülhet.

Románia először 2021. május 28-án jelentette be a Bizottság részére a TAROM szerkezetátalakítása tervét, mely három intézkedéscsomagot tartalmazott a TAROM működésének egyszerűsítésére, flottájának korszerűsítésére és költségeinek csökkentésére.

A Bizottság 2021 júliusában hivatalos vizsgálati eljárást indított, mert kétségei voltak a szerkezetátalakítási terv és az uniós állami támogatási szabályok összhangjával. A bizottsági aggályok eloszlatása érdekében Románia átdolgozta a szerkezetátalakítási tervet, mely jelen formájában a következőket foglalja magában:

A Bizottság az intézkedéseket a nehéz helyzetben lévő, nem pénzügyi vállalkozásoknak nyújtott megmentési és szerkezetátalakítási állami támogatásról szóló iránymutatás alapján értékelte és a következő megállapításokat tette:

Mindezek alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a román intézkedések összhangban vannak az európai uniós állami támogatási szabályokkal.

A Bizottság jóváhagyó határozata az SA.59344 ügyszámon érhető el.

Menü

Főoldal

Navigáció