Az Európai Bizottság 267 millió euró állami támogatást hagyott jóvá a Volvo Car Slovakia számára

Publikálva: 2024. április 22.

A beruházás Kelet-Szlovákia fejlődését segíti majd elő.

Az Európai Bizottság 2024. április 8-án sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyott egy 267 millió eurós szlovák támogatási intézkedést, amely a Volvo Cars új, elektromos személygépjárműveket gyártó üzemének létrehozására irányul.

A beruházás elszámolható költsége 1,2 milliárd euró, amelyhez Szlovákia vissza nem térítendő formában nyújt támogatást.

A gyár kezdeti kapacitása évente körülbelül 250.000 elektromos jármű lesz. A projekt legalább 3.300 munkahelyet teremt majd közvetlenül, illetve továbbiakat közvetve. Emellett a projekt várhatóan fenntarthatósági szempontból is előnyös lesz, azáltal, hogy a Volvo egészen a gyártás megkezdésétől klímasemlegességre törekszik, és új üzemében kizárólag elektromos járműveket gyárt majd.

Az üzem Kassamindszenten – Valalikyben –, Szlovákia keleti részén található, amely terület az Európai Unió működéséről szóló szerződés (a továbbiakban: EUMSZ) 107. cikk (3) bekezdés a) pontja értelmében regionális támogatásra jogosultnak minősül. Ez a terület egyúttal az Igazságos Átmenet Alaphoz tartozó, a klímasemlegességre történő átállás által leghátrányosabban érintett térségek egyike is. E településen a maximális támogatási intenzitás a szlovák regionális támogatási térkép szerint 60%.

A Bizottság az intézkedést az uniós állami támogatási szabályok, különösen az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés a) pontja – amely lehetővé teszi, hogy a tagállamok elősegítsék az EU leghátrányosabb helyzetű térségeinek gazdasági fejlődését – és a regionális állami támogatásokról szóló iránymutatás (2022-2027) alapján értékelte.

A Bizottság értékelése szerint a támogatási intézkedés hozzájárul majd az EU munkahelyteremtéssel, regionális fejlesztéssel és az európai zöld megállapodással kapcsolatos stratégiai céljainak megvalósításához.

A Bizottság a következő megállapításokat tette:

Mindezek alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a projekt regionális fejlődésre gyakorolt pozitív hatásai egyértelműen meghaladják az állami támogatás által előidézett esetleges versenytorzulást, így a Bizottság jóváhagyta Szlovákia támogatási intézkedését az

A Bizottság jóváhagyó határozata az SA.103740 ügyszámon érhető el.

Menü

Főoldal

Navigáció