Az Európai Bizottság 1,14 milliárd eurós magyar támogatási keretprogramot hagyott jóvá az ukrajnai orosz invázió miatt bevezetett ideiglenes válságkezelési keret alapján

Publikálva: 2022. június 21.

A magyar „ernyőprogram” célja a háború gazdasági hatásainak enyhítése.

Az Európai Bizottság 2022. június 20-án sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyott egy 1,14 milliárd euró (442,34 milliárd forint) összköltségvetésű ernyőprogramot, amelynek célja az ukrajnai orosz invázió negatív gazdasági hatásai által érintett magyar vállalatok támogatása. A támogatási program alapja a Bizottság által 2022. március 23-án elfogadott ideiglenes válságkezelési keret. A keretszabály alapján a Bizottság az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés b) pontja szerinti válságkezelési célú állami támogatásokat hagyhat jóvá az Európai Unió tagállamaiban (jelen esetben Magyarországon) felmerülő komoly gazdasági zavarok kezelésére.

A magyar intézkedés keretei között támogatás nyújtható vissza nem térítendő támogatás, adókedvezmény, tőkejuttatás vagy kölcsönök formájában is. A támogatást ágazattól függetlenül bármely vállalkozás – amelyet hátrányosan érintenek az ukrajnai orosz invázió negatív gazdasági hatásai – igénybe veheti a pénzügyi szféra kivételével.

A Bizottság megállapította, hogy a magyar program összhangban áll az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételekkel, vagyis az elsődleges mezőgazdasági termelés, a halászati és akvakultúra-ágazat esetén a támogatás mértéke maximum 35 000 euróra, míg a többi ágazatban maximum 400 000 euróra korlátozódik. A program alapján 2022. december 31-ig nyújtható támogatás.

Menü

Főoldal

Navigáció