A Bizottság újabb hivatalos vizsgálati eljárásokat indított a külföldi támogatásokról szóló rendelet hatálya alatt

Publikálva: 2024. április 11.

Az eljárás két kínai vállalat részvételét vizsgálja egy román közbeszerzésen.

Az Európai Bizottság 2024. április 3-án sajtóközleményben jelentette be, hogy két hivatalos vizsgálati eljárást indított harmadik – nem uniós – országok által nyújtott támogatások feltételezhetően piactorzító hatásainak vizsgálatára a külföldi támogatásokról szóló rendelet (Foreign Subsidies Regulation, FSR) hatálya alatt.

Az FSR szabályai alapján a vállalkozások kötelesek bejelenteni minden olyan közbeszerzési eljárásban való részvételt, ahol a közbeszerzési szerződés tervezett értéke meghaladja a 250 millió eurót, valamint az azt megelőző 3 évben bármely harmadik országból a vállalat részére nyújtott teljes pénzügyi hozzájárulás mértéke meghaladja a 4 millió eurót.

Egyes esetekben a támogatásokat azzal a kifejezett céllal nyújthatják harmadik országok, hogy lehetővé tegyék a vállalkozásaik számára, hogy a piacinál alacsonyabb áron tegyenek ajánlatot közbeszerzési szerződésekre, a versenytársak (a nem támogatott vállalkozások) kárára. Sok ajánlatkérő – figyelemmel saját költségvetési szempontjaira – az alacsony árakat kínáló ajánlattevőknek ítéli oda szerződéseket, függetlenül attól, hogy ezeket az árakat esetlegesen külföldi támogatások segítik elő.

A most indított eljárásokban a Bizottság két kínai vállalat egy román közbeszerzésen való indulását vizsgálja, mivel álláspontja szerint fennáll a kockázata, hogy az érintett vállalatok a belső piacot torzítani képes külföldi támogatásban részesültek, és ezáltal indokolatlan előnyhöz jutottak.

A két kínai entitás az ENEVO-csoport, közte a LONGi Solar Technologie GmbH; valamint a Shanghai Electric UK Co. Ltd. és a Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd konzorciuma.

A közbeszerzési eljárást egy romániai ajánlatkérő – Societatea PARC FOTOVOLTAIC ROVINARI EST S.A. – írta ki egy 110 MW kapacitású fotovoltaikus park tervezésére, építésére és üzemeltetésére. A projekt részben az EU Modernizációs Alapból kerül finanszírozásra.

A fentebb ismertetett FSR szabályok alapján mindkét entitás 2024. március 4-én nyújtotta be a bejelentését a Bizottság részére, amelynek 110 munkanap áll rendelkezésre a bejelentés időpontjától számítva a vizsgálat lefolytatására. A vizsgálat háromféle eredménnyel zárulhat: Bizottság i) a piactorzulás orvoslására korrekciós intézkedéseket vezethet be, vagy az érintett vállalkozás tehet „önkéntes” kötelezettségvállalásokat a piactorzulás elkerülésére; ii) megtilthatja a szerződés odaítélését függetlenül a közbeszerzési eljárás kimenetelétől; vagy iii) kifogást nem tartalmazó határozatot is hozhat.

A Bizottság az eljárásindító határozatot az Európai Uniós Hivatalos Lapjában hozza nyilvánosságra.

Menü

Főoldal

Navigáció