A Bizottság kis moduláris nukleáris reaktorok támogatását hagyta jóvá

Publikálva: 2024. május 3.

A francia intézkedés középpontjában a kutatás-fejlesztés áll.

Az Európai Bizottság 2024. április 26-án sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyott egy francia támogatási intézkedést, amely kis moduláris reaktorok (small modular nuclear reactor, SMR) kutatására és kifejlesztésére irányul.

Az intézkedés kedvezményezettje a francia állami tulajdonú energiaszolgáltató – az Electricité de France – leányvállalata, a Nuward.

A projekt célja, hogy legfeljebb 300 MWe teljesítményű kis moduláris reaktorok tervezésére és megépítésére eljárásokat dolgozzon ki, beleértve a reaktorok jövőbeli tömeggyártásával foglalkozó tanulmányokat is. Ehhez Franciaország 300 millió euró támogatást biztosít vissza nem térítendő formában.

A Nuward projekt összesen öt különböző szakaszból áll, a jelenlegi támogatással érintett szakasz a harmadik. (A második szakasz 2022 decemberében már részesült 50 millió eurónyi támogatásban.)

A Bizottság a támogatási intézkedést a kutatáshoz, fejlesztéshez és innovációhoz nyújtott állami támogatások keretrendszere, valamint az uniós állami támogatási szabályok, különösen az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdésének c) pontja alapján értékelte, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy meghatározott feltételek mellett támogassák bizonyos gazdasági tevékenységek fejlődését.

Továbbá, a Bizottság megállapította, hogy az intézkedés hozzájárul az európai zöld megállapodás és az európai iparstratégia célkitűzéseihez.

A Bizottság jóváhagyó határozata az SA.106964 ügyszám alatt lesz elérhető.

Menü

Főoldal

Navigáció