A Bizottság egy új cseh atomerőmű építéséhez nyújtott támogatást hagyott jóvá

Publikálva: 2024. május 3.

A jóváhagyásra hivatalos vizsgálati eljárást követően került sor.

Az Európai Bizottság 2024. április 30-án sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyott egy cseh támogatási intézkedést, amely egy új atomerőmű építésére és üzemeltetésére irányul.

Csehország még 2022 márciusában jelentette be a Bizottságnak, hogy egy új atomerőmű építését és működtetését szeretné támogatni Dukovany településen. Dukovanyban már működik egy atomerőmű; az új projekt további akár 1200 MW villamosenergia-termelő kapacitást jelent majd. Az erőművet várhatóan 2036-ban helyezhetik próbaüzembe, és 2038-ban megkezdheti a rendes működést. Üzemideje a tervek szerint 60 év lesz.

2022 júniusában a Bizottság hivatalos vizsgálati eljárást indított, mert kétségei voltak az intézkedés állami támogatási szabályokkal való összhangjával kapcsolatban.

Az eljárásról és a cseh intézkedésről részletesen itt írtunk.

A hivatalos vizsgálati eljárás megindítása miatt Csehország módosított a támogatási konstrukción, hogy eloszlassa a Bizottság aggályait.

Annak biztosítása érdekében, hogy a támogatás arányos legyen, és ne torzítsa a villamosenergia-piac működését a közös érdekekkel ellentétes mértékben, Csehország az alábbi vállalásokat tette:

E vállalásokat követően a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a támogatás már összhangban van az uniós állami támogatási szabályokkal, különösen az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés c) pontjával (egyes gazdasági tevékenységek vagy gazdasági területek fejlődését előmozdító támogatás), és jóváhagyta az intézkedést.

A bizottsági jóváhagyó határozat az SA.58207 ügyszámon lesz elérhető.

Menü

Főoldal

Navigáció