A segédletek száma folyamatosan bővül

A tagállamokat nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terveiknek (Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz /RRF - Recovery and Resilience Facility/) az uniós állami támogatási szabályokkal összhangban történő kidolgozásában segítendő az Európai Bizottság 11 segédletet tett közzé tavaly év végén, amit 2021. február 11-én és 18-án – a hírmédia digitalizálásának támogatását és a felhőalapú szolgáltatások támogatását érintő két újabb sablon követett. Ezzel 13-ra bővült a közzétett segédletek száma.

A tagállamok helyreállítási és rezilienciaépítési terveinek végrehajtásával összefüggésben az állami támogatások ellenőrzése elősegíti annak biztosítását, hogy a tagállami közkiadások ne szorítsák ki a magánkiadásokat. Az állami támogatások kontrollja továbbá megelőzi a túlzott mértékű támogatást, és biztosítja az egyenlő versenyfeltételeket az egységes piacon.

 

A segédletek a Bizottság 2021. évi éves fenntartható növekedési stratégiájával összhangban „európai kiemelt kezdeményezésként” meghatározott beruházási projektek számos típusát lefedik. Az útmutatók a tagállamokat nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terveiknek – melyekben a kiadások legalább 20%-át el kell különíteni a digitális átmenet támogatására – az uniós állami támogatási szabályokkal összhangban történő kidolgozásában segítő technikai dokumentumok. Az útmutatók ágazatspecifikus iránymutatást nyújtanak arra vonatkozóan, hogy 1. mikor zárható ki az állami támogatás, és ebből következően mikor nincs szükség a Bizottság felé történő előzetes bejelentésre; 2. mikor van szó állami támogatásról, de nincs szükség bejelentésre, mivel az intézkedés pl. a csoportmentesség hatálya alá tartozik; és 3. mikor van szó bejelentési kötelezettséggel járó állami támogatásról, amelyhez megjelölik az alkalmazandó főbb állami támogatási háttérszabályokat.

Az első körben közzétett 11 segédlet 7 kiemelt kezdeményezés mentén lett csoportosítva, melyet az alábbi táblázat foglal össze.  Ezt egészíti ki a februárban megjelent újabb két segédlet, mely a kapacitásbővítés mint kiemelt kezdeményezés alá került besorolásra.

Kiemelt kezdeményezés

Útmutató/segédlet

 

MEGÚJULÁS

Energia- és hidrogéninfrastruktúra

 

Megújuló forrásokból származó energia, beleértve a megújuló forrásból származó hidrogéntermelést is

 

Távfűtési/távhűtés-termelési és -elosztási infrastruktúra

KORSZERŰSÍTÉS

Az épületek energiahatékonysága

 

TÖLTÉS

Elektromos töltőállomások és hidrogéntöltő állomások közúti járművekhez

 

Kibocsátásmentes és alacsony kibocsátású közúti járművek beszerzése

 

Egyéb alacsony kibocsátású közlekedési módok

 

KAPCSOLÓDÁS

Nagyon nagy kapacitású vezetékes és mobil hálózatok kiépítése és elterjedése, beleértve az 5G és az üvegszálas hálózatokat is

 

MODERNIZÁLÁS

A közigazgatás digitalizálása, beleértve az egészségügy digitalizálását is

 

KAPACITÁSBŐVÍTÉS

Innovatív processzorok és félvezető technológiák

 

ÁTKÉPZÉS ÉS TOVÁBBKÉPZÉS

Az oktatás és képzés korszerűsítése, beleértve a digitális készségek és a szükséges konnektivitás fejlesztését

 


A Bizottság olvasatában a hírmédia digitális átalakításának támogatása elengedhetetlen az ágazat életképességének fenntartásában, valamint az online média és az elektronikus kiadványok hosszú távú fejlesztését is szolgálja. Tekintettel arra, hogy a médiaszektor kulcsfontosságú szerepet játszó ágazatnak minősül a demokráciában, így a támogatást oly módon kell megvalósítani, hogy az tiszteletben tartsa és biztosítsa a média szabadságát és pluralizmusát.

A felhőalapú szolgáltatások támogatása olyan beruházások megvalósulását célozza, melyek közvetlenül hozzájárulnak a fejlett felhőszolgáltatásokat és big data-t használó uniós vállalatok arányának 2025-ig történő megduplázásához, és elősegítik az európai adatstratégia kiépítését.