Az Európai Bizottság olasz félvezető-gyártó üzem létesítéséhez hagyott jóvá támogatást

Publikálva: 2022. október 19.

Az intézkedés az olasz Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv része.

Az Európai Bizottság október 5-én sajtóközleményben jelentette be, hogy jóváhagyott egy olasz RRF (Recovery and Resilience Facility, Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz) intézkedést, amely a szicíliai Cataniában, az STMicroelectronics vállalatnak egy – a félvezető-értékláncban működő – üzem építéséhez nyújt támogatást. Az intézkedés a félvezető technológiák terén erősíti Európa ellátásbiztonságát, rugalmasságát és digitális szuverenitását, mindezt összhangban az európai chipekről szóló jogszabály tervezetében megfogalmazott törekvésekkel. Mindemellett hozzájárul a digitális és a zöld átmenet megvalósításához is.

A támogatás 292,5 millió eurós vissza nem térítendő támogatás formájában valósul meg, amely egy 730 millió eurós szilícium-karbid (SiC) ostyagyár építéséhez járul hozzá. A szilícium-karbid egy olyan vegyület, amelyet ostyák gyártására használnak. Az ostyákat olyan speciális mikrochipek készítésére alkalmazzák, amelyeket nagy teljesítményű eszközökben, például elektromos járművekben, gyorstöltő állomásokban, megújuló energiákban és más ipari alkalmazásokban is használnak. Az üzem a tervek szerint 2026-ra készül el és az első ipari méretű, integrált SiC ostyagyár lesz Európában.

A Bizottság az olasz intézkedést az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés c) pontja (egyes gazdasági tevékenységek vagy gazdasági területek fejlődését előmozdító támogatás, amennyiben az ilyen támogatás nem befolyásolja hátrányosan a kereskedelmi feltételeket a közös érdekkel ellentétes mértékben), valamint a chipekről szóló európai jogszabály tervezetébe foglalt szempontrendszer alapján hagyta jóvá.

A Bizottság megállapította, hogy az intézkedésnek korlátozott hatása van az EU-n belüli versenyre és kereskedelemre, azonban különösen szükséges az európai félvezető-ellátási lánc versenyképességének biztosítása érdekében, hiszen a STMicroelectronics beruházására a támogatás nélkül nem került volna sor. Az intézkedés keretében az STMicroelectronics vállalta, hogy, ellátási hiány esetén kielégíti az EU elsőbbségi megrendeléseit, beruház a következő generációs mikrochipek fejlesztésébe, illetve továbbra is hozzájárul az európai félvezető-ökoszisztéma megerősítéséhez. A Bizottság továbbá kiemelte, hogy a STMicroelectronics beleegyezett, hogy a jelenlegi várakozásokon felüli potenciális többletnyereséget is megosztja Olaszországgal.

A jóváhagyó határozat a Bizottság versenypolitikai honlapján lesz elérhető az SA.103083 ügyszámon.

Menü

Főoldal

Navigáció