Ez a második olyan európai közérdeket képviselő jelentős projekt, mely az akkumulátor-értéklánccal kapcsolatban szerveződik

Az Európai Bizottság az Európai Unió állami támogatási szabályai alapján jóváhagyta a második olyan európai közérdeket képviselő jelentős projektet (IPCEI), amely az akkumulátor-értékláncot érintő kutatást és innovációt támogat. Az „Európai akkumulátor-innováció” elnevezésű projektet Ausztria, Belgium, Horvátország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Szlovákia, Spanyolország és Svédország közösen készítette el és jelentette be.

A projekt a teljes akkumulátor-értékláncot lefedi, a nyersanyagok kitermelésétől az akkumulátorcellák tervezésén és gyártásán át, azok körforgásos gazdaságban történő újrahasznosításáig és ártalmatlanításáig, és várhatóan hozzá fog járulni egy sor új technológiai áttörés kialakításához.

 A projekt 42 közvetlen résztvevő és több mint 150 külső partner (köztük egyetemekkel, kutatási szervezetekkel és kkv-kkal szerte Európában) szoros együttműködésével jön létre. A teljes projekt várhatóan 2028-ra fejeződik be.

Az IPCEI-k keretében több tagállam egyszerre támogathatja az EU számára stratégiai jelentőségű transznacionális projekteket az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 107. cikke (3) bekezdésének b) pontja alapján.

A Bizottság angol nyelvű sajtóközleménye itt érhető el, a bizottsági határozatok pedig az alábbi linkeken lesznek elérhetőek:

Ausztria, Belgium, Horvátország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Szlovákia, Spanyolország és Svédország