A tagállami konzultációra megküldött bizottsági javaslat alapján a járvány hatásaival összefüggő átmeneti támogatások nyújtására várhatóan 2021. december 31-ig lesz lehetőség.

Az Európai Bizottság újabb konzultációt kezdeményezett a tagállamokkal, amelynek eredményeképp várhatóan 2021 év végéig meghosszabbításra kerülhet a Covid-19 világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében 2020. március 19-én elfogadott átmeneti közlemény hatálya. A meghosszabbítás lehetőségét a Bizottság indokoltnak tartja, hiszen a járvány második hulláma továbbra is jelentős hatást gyakorol az európai gazdaságra és társadalomra.

A válság gazdasági hatásai megfelelő és célzott tagállami intézkedésekkel enyhíthetők, ennek érdekében szükséges azonban az átmeneti közlemény nyújtotta támogatási lehetőségek felülvizsgálata és igényekre szabott kiigazítása az eddigi tapasztalatok figyelembevételével. A Bizottság javaslata alapján várhatóan emelkedni fognak a jelenleg nyújtható támogatási összeghatárok a 3.1 és 3.12.  állami támogatási kategóriák esetén.

A Bizottság angol nyelvű sajtóközleménye ide kattintva érhető el.