A Skót Nemzeti Befektetési Bank finanszírozásának engedélyezése illeszkedik a Bizottság meglévő joggyakorlatába

Az Európai Bizottság 2020. november 5-i határozatával az EUMSZ 107. cikk (3) bekezdés c) pontja) alapján jóváhagyta a Skót Nemzeti Befektetési Bank (Scottish National Investment Bank, „SNIB”) felállítását, amely az inkluzív és fenntartható növekedést hivatott elősegíteni Skóciában. A skót kormány a fejlesztési bankot a működésének első öt évére 1,5 milliárd fonttal (kb. 1,7 milliárd euró) tőkésíti fel, és az első három évben további 25 millió fonttal (kb. 27,8 millió euró) támogatja.

Az SNIB tevékenysége a skót pénzügyi és beruházási piacokon meglévő piaci hiányosságokra irányul, azaz olyan tevékenységeket fog hitelezni, mint például a kkv-k alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiáinak és infrastruktúráinak kiépítése, a városfejlesztés, valamint fejlődő technológiákhoz kapcsolódó kutatási és innovációs irányuló projektek. A végső cél az innováció ösztönzése és a nettó nulla kibocsátású, csúcstechnológiájú, összekapcsolt, globálisan versenyképes és inkluzív gazdaság felé történő elmozdulás felgyorsítása.

Tekintettel arra, hogy a fejlesztési bank különböző intézkedéseken keresztül vállalta, hogy elkerüli a magánpiaci szereplők kiszorítását, a Bizottság megállapította, hogy az SNIB létrehozása hozzájárul olyan vállalatok  és projektek támogatásához, amelyek egyébként a piaci hiányosságok miatt alulfinanszírozottak maradnának. Erre is figyelemmel az Európai Bizottság a fejlesztési banki joggyakorlatával összhangban jóváhagyta az SNIB részére nyújtandó állami finanszírozást mint a belső piaccal összeegyeztethető állami támogatást.

További információ a Bizottság honlapján, az SA.54780 számú ügy adatlapján lesz elérhető a későbbiekben.