A módosítással a nehéz helyzetű vállalkozások kizárására és az áttelepítésre vonatkozó szabályok is változnak

Az Európai Bizottság a tagállamokkal folytatott konzultációt követően  2020. július 2-án meghosszabbította egyes, 2020. december 31-én lejáró állami támogatási szabályok hatályát, és módosított néhány rendelkezésen a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekre tekintettel. Az eredetileg 2020 decemberéig alkalmazható bizottsági soft law szabályok (iránymutatások és közlemények) egy része 2021. december 31-ig, míg a csoportmentességi rendelet és a de minimis rendelet 2023 végéig lesz érvényes.
 
Egy évvel, 2021 végéig meghosszabbodik a következő szabályok hatálya:
1. Iránymutatás a regionális állami támogatásokról (2014–2020);
2. Iránymutatás a kockázatfinanszírozási célú befektetések előmozdítása érdekében nyújtott állami támogatási intézkedésekre vonatkozóan;
3. Iránymutatás a 2014–2020 közötti időszakban nyújtott környezetvédelmi és energetikai állami támogatásokról;
4. A Bizottság közleménye az európai közérdeket képviselő jelentős projektek megvalósításának előmozdítására nyújtott állami támogatás belső piaccal való összeegyeztethetőségének elemzési kritériumairól;
5. A Bizottság közleménye a tagállamokhoz az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a rövid lejáratú exporthitel-biztosításokra történő alkalmazásáról.
 
Három évvel, 2023 végéig meghosszabbodik a következő szabályok hatálya:
1. Általános Csoportmentességi Rendelet (GBER);
2. Csekély összegű (de minimis) támogatásokra vonatkozó rendelet;
3. Iránymutatás a nehéz helyzetben lévő, nem pénzügyi vállalkozásoknak nyújtott megmentési és szerkezetátalakítási állami támogatásról.
 
A meghosszabbítás mellett a koronavírus-járványra tekintettel bevezetett érdemi változás, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozások bizonyos feltételekkel támogathatók lesznek a fenti jogi eszközök alapján, valamint a Bizottság enyhített az áttelepítési szabály csoportmentességi rendelet szerinti szigorán is.
 
A Bizottság a fenti meghosszabbított szabályokon túl döntött a lejárat alkalmazható kutatáshoz, fejlesztéshez és innovációhoz nyújtott állami támogatások keretrendszeréről szóló bizottsági közlemény egyes rendelkezéseinek a COVID-19-hez kapcsolódó kiigazításáról is.
 
A Bizottság angol nyelvű sajtóközleménye ide kattintva érhető el.

A Bizottság honlapján elérhető a módosító közlemény és rendelet szövege is.